Monday, August 8, 2011

tutorial:cara letak watermark pada gambar menggunakan software photoscape


Salam. hai kawan-kawan. erk!da macam upin ipin pulak dah. korang.lisa takde idea nak hupdate menatang apa pagi ni. so, bila ingat2 balik dulu lisa pernahterpikir nak buat tutorial cara letak watermark coz someone ade tanya lisa time tu, tapi masatu lisa bz exam la sygggss..sekarang ni baru teringat. heh. so,entry pagi ni dimulai dengan entry tutorial yer kawan-kawan:)

mula-mula korang kene la ada gambar watermark ye. kalau takde boleh buat menggunakan software photoshop.kalau nak senang meh tempah dengan lisa. klik sidebar tu yer:)muahaha.sempat lagi gua promote!=.="

oke.untuk download software photoscape korang boleh try kelik sini atau sini mahupun disini


oke. da siap install korang bukak la yer software photoscape tersebut

sila la klik editor.



setelah itu, korang boleh cari folder gmbar yang korang nak upload.bukan gamabr watermark taw:)da jumpa korang klik la gambar tu. secara tidak langsung,gambar akan menjelma di ruangan editor:P
saje je bagi korang kecur tengok ketam masak lomak bulan2 pose ni:P


then, klik pada icon yang lisa bulatkan.oke. time ni baru korang kene cari gambar watermark korang yea.

klik pada photo untuk cari gambar watermark korang

then,korang cari folder yang mengandungi gamabr watermark korang.dah jumpa,klik gamabr watermark tersebut

ha.kan da keluar kan? kalau korang rasa nak letak kat tengah2 dunia tu,boleh jer.tp macm tak cun kan sebab ganggu gambar yang nak diuplad kan kan?

korang boleh adjust opacity picture watermark tu dengan sewenang2 nyer. semakin rendah opacity,semakin jernih gamabr watermark anda.

then,korang boleh pilih memane position watermark mengikut kata hati korang. gamabr korang,watermark korang,korang sendiri tentukan. yeah!

da siap tu silalah save dengan senang hati. kalau tak save nnti macamne nak upload kat blog kannnn?

oke. setel dah.senang kan?kan kan?kegunaan watermark ni untuk protect gambar korang.means kalau gambar tu memang original daripada korang dan korang tanak gamabr tu di ciplak oleh org lain sesuka hati mereka,korang letak lah watermark tu. org nak cilok pun tak dpt sebab dah terpampang gambar korang denagn website korang. tapi jangan lah letak watermark pada gambar yang korang google. itu tandanya korang yang mencuri gambar lepastu letak copyright gambar tu gamabr korang. jangan.jangan.jangan. tak elok ye sayang2.

oke. sekian. untuk entry tutorial. lisa nga kerah idea lagi nak update ape plak ni pasni. muahaha.


sekian.okbai


pecah kaca pecah cermin,sudah baca sudilah drop komen:P

11 000 org bercakap-cakap:

Jiji-Fify said...

kenapa kena gambar ketammmmmmm!!! whyyyyyyyyy...... D;

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

::EIDA:: said...

Ketam sedapppp !!!! tak pandang pun benda lain... HEHHEHE~

Lieyly ︱ Alia said...

alahhh neyh geram neyh..wat tuto gmbar ketam..bak sikit..haha !

thanks shared tuto lisa..

艾米拉/Cik Mierae said...

nk bt gmbr cmtuh caner plak.. ;)tQ!

CIK PARO! said...

lisa, macam mana nak buat watermark pulak?

GoJeS said...

slalo gune photoscape ni utk edit gmbo jek...kene try plak la wat watermark ni..

tq lisa;)

Mrs Lurve said...

tq so much for dis tutor

Rizal uye said...

nice share

Nurfazlinda Ismail said...

hai lisa surihani!.. eh silap lisa afha, hihi slmt berknalan (psstt...sy fresh blogger huhu, thanks for sharing ;) )

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Thanks 4 sharing this tutorial..;p
done follow sini sekali.. #3820

azue said...

Thanks 4 sharing this tutorial..

 

Copyright © 2012 by ♥♥ Lisa Afha ♥♥