Tuesday, June 28, 2011

tutorial:cara pasang fungsi "reply to comment" pada kotak komen.


Salam. hai korang. tadi lisa bukak shoutbox kan.lisa dapat req dari cik ain. cik ain tanya macamna nak tag org kat post comment. ekceli,mula2 lisa ta sure gak la maksud die apa, tapi bila lisa tengok balik post commeny lisa mybe maksud cik ain macamna nak pasang fungsi "reply to comment" macam lisa buat kat blog lisa.tapi lisaubah sendiri ayat tu lisa tulis "LISA JAWAB"


kegunaan reply to comment function ni bertujuan untuk membalas setiap komen2 blogger yang komen pada entry kita. setiap blogger yang komen entry kita akan ade satu link utk kita bls komen beliau.just klik the link n kita taip apa balasan kita kepada komen2 yang diberikan oleh mereka. takde la bercmpur aduk balasan komen kita kan? ada yang kata fungsi ni tak perlu tapi its up to u la nak guna ke tak kan?at least mybe mereka rasa dihargai bila kita meklayan setiap komen dari mereka bila merekaberkunjung balik ke entry kita tu kan?
oke cara nak letak link ni sennag je.

mula-mula

DASHBOARD-->DESIGN-->EDIT HTML--> EXPAND WIDGET TEMPLATES

kemudian tekan ctrl+F, taip code ini

 <dd class='comment-footer'>

then,korang paste kan code  ini dibawah code yang korang cari tu'

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID KORANG&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[lisa jawab]</a></span>


jangan lupe letak blog id korang, n tulisan yang warna merah tu korang tulis la apa yang korang suke.
kalau nak skema just tulis "reply to comment".haha.
kalau macam lisa lisa tulis LISA JAWAB. hehehe

then,korang preview,pastu baru save.

selamat mencuba!



pecah kaca pecah cermin,sudah baca sudilah drop komen:P

14 000 org bercakap-cakap:

normala_ali said...

thanks lisa.. :)

Cik Ain said...

heheee..thanxxx alottt lisaa...:)....

chaque siz said...

thanks yep....

Fiena Shahairi said...

lisa fiena nak tanya mcm mane nk buat link blog lain tulis dalam post kita tp tulis SINI..

Pastu nak tag nama kawan dalam blog pon fiena xtaw.. lisa taw tak?

fiena cari tutorial tak jumpa le...

Cik Ain said...

hehee..thanxx a lott lisaa...:)

Cik Ain said...

lisaaa...ain nk tnyaa lagi..hehee..nk tghkan gambar kat sidebar cmne??puas ain cri totu uh..ta jmpee lhaa...

★ Gadis Merah jamBu★ said...

tenkayuu lisa =)

Mrs.Chubby::. said...

thanks ya.. dah try.. menjadikkk!~

Gadis said...

nape x jadik ni..huhuh=)

ceriteraliyana said...

thanks sis!! lama cari tuto ni..=)

reenapple said...

blog id tue apa???

nurfazeela said...

kenape nak buat xjadi ? cari code tuh xjmpe pon .

ahsfantasy24 said...

sangat berguna ! :)

BitsBest said...

TQ DEAR ;)

 

Copyright © 2012 by ♥♥ Lisa Afha ♥♥