Wednesday, May 28, 2014

Reedem voucher groupon:THE CAVE

Assalamualaikum.

Wink*wink*.eh lame nye kite tak update blog kite.mementang la kite da ade suami.blog di suami tirikan.hahaha.

Ni update ni kununye berazam nak selalu update la ni citernye.takpe.kite tgk sejauh mane keazaman ni mampu bertahan.muehehe.

Oke.kali ni nak citer pasal makan-makan.phew. tak padan dengan perut membesar ni nak citer pasal makan.opss.membesar atas dasar lemak ye kawan2.belom rezeki lagi nak membesar atas dasar tang tuuuu :(

Sape kat sni peminat tegar groupon?angkat tgn!okeh kite geng.lisa start minat deal2 groupon ni sejak nak beli photobook utk gmbar kawen dlu.pastu mula la teruja tgk deal tu.deal ni.woi murah woi sale off sampai 70% diorg pernah buat.tp utk masa2 tertentu je la.

Selama ni lisa rajin beli voucher online je like photobook voucher,4r photo print voucher.pastu ada jugak beli casing hp.tp baru2 ni lisa ada jumpe voucher untuk foods.voucher western meals di restoran the cave,jb.



Harga actual utk 2 org makan sepatutnye rm102.10 tp lisa kene bayar cume rm48 je. Jimat kan?oleh sebab kitorg pon tak pernah makan kat sni so lisa pon beli lah voucher tu.

Sbnrnye dah tau dah pasal the cave ni masa lisa tgh survey2 nak bawak candle light dinner utk besday tokrel.tp tak jd sbb lisa mane la gheti jalan jb ni.kang tak kadi seprais nye.huhu.


Suasana dalam the cave.name pon the cave haruslah dinding2 macam zaman batu tu kan.hihi.nasib baik tak jumpe harta karun ahmad albab je dlm tu.haha.ok start merepek.




Org suoh tokrel bawak monopod die bawak masuk mono stand plak.tak kesah la asalkan bole selfieeee.haha

Untuk makanan plak alhamdulillah tak mengecewakan.pilihan utk mereka yg beli voucher ni tak banyak.ada dlm 6 menu je kot.3 starter.3 main course.so lisa plan ngn tokrel kite order lain2 menu.nanti bole sharing2.sharing kan is caring.cehwahhh

Untuk menu yg lisa pilih 

Lychee frost
Starter:Mushroom soup

Main course:Grilled cheesy chicken cordon  bleu

Itu menu yg lisa pilih.jom tgk menu yg tokrel pilih.

Capucino

Starter:mushroom bruschetta

Main course:sizzling grilled lamb

Pheww.mantap sumenye.cume mushroom soup yg lisa order utk starter tu tak berapa umppphh sgt..tokrel pon tak bole abeh kan.haha

Sbnrnye bila tgk menu list restoran ni agak mahal la makanan kat sni.tp sebab kite gune voucher dpt la murah skit.haha.

Btw,voucher yg lisa beli dr groupon tu valid utk starter dan main course je. Yang air tu kene add on la. Kirenya lisa cume add on dlm +-rm20 kot utk air..hmm air dua gelas cmtu bole same harga snack plate kepsi 2 set.hahaaa


So far ok la kat sni.sape2 yang teringin nak suasana romantik dengan pasangan bole la try kat sni.makanan die pon sedap2 belaka.tp harga pon sedap jugak.haha.nasib baik la kite gune voucher.muehehee

No 9A,JALAN KOLAM AIR,82100,JOHOR BAHRU





Ok.sekian penamat entry dengan wajah selfie tuan punye blog.suke ye dpt makan sedap.pipi pon makin tembam.berat pon makin naik...aaa pening kepala nak pk cmne nak turun berat plak pasni.heh


Thanka sudi bace.kbai;)











pecah kaca pecah cermin,sudah baca sudilah drop komen:P

Sunday, April 20, 2014

SABAH:Our 2nd Honeymoon

Assalamualaikum.

DingDong! ade orang tak? mihmihmih. fuiyo. lebih sebulan blog bersarang. berabuk bagai dah ni. kesian die. dpt tuan blog yang berangan nak jadi blogger tegar namun apakan daya, masa mencemburuinya.cewahh~

cehhh.salahkan masa plak. padahal diri sendiri yang malas nak taip www.blogger.com tu. huhuhu. takpe lah.walaupun dah sebulan lebih tetap jugak nak update tentang percutian honeymoon lisa dan tokrel pada bulan mac lepas.hihihi.

percutian yang dah dirancang sejak tahun lepas lamanya.huahuahua. maklumlah bila air asia buat promo gila2, gila la kita kalau tak grab. tambahan pula isteri tokrel ni yang saje ngendeng2 "bile nak 2nd honeymoon" ditambah dengan permintaan simpati secara halusss "kite kan kite kan tak pernah naik kapal tobangg" membuatkan tokrel bercadang membawa isteri nya yang cun lagi comel ini bercuti di negeri bawah bayu sabahhhhh!!



kitorang pergi 2 kapel. satu kapel lagi makcik lisa dengan suami dia. so,tiada la dilema utk ambil gmbar mcm kat cameron dulu.haha.ada la tukang amek gambar,tukang jaga beg secara bergilir2 bila pergi bercuti 2 kapel ni. mihmihmih

bertolak pada hari rabu petang pukul 6.30. sampai airport Kk dalam pukul 8.30 kot. terus call orang yang sewakan kereta sewa utk bg kereta kat kitorang. walhal pada awalnya plan nak style ala-ala backpacker sewa teksi,jalan kaki bagai. last2 makcik lisa da order sewa kereta dr kitorang sampai sampai la kitorang balik kat airport. 

1st nite kitorang stay kat hotel bajet je.pergi 5 hari bajet nak hotel 5 bintang? terbuntang mata nak keluar duit oit. abestu bercuti kat sabah ni nak duk kat hotel je ke ape?hahaha. sesiap letak beg.terus kitorang keluar makan. kiteorg makan kat restoran anjung senja.lebih kurang macam food court lah kot. sampai2 je sume peniaga kerumun kitorang suruh duduk kat meja depan gerai dorang.naik seram pon ade sebab taktau nak choose which one yg okay. ahh berserah je. nasib baik sedap jugak lah.hohoh



dah kenyang terus balik.tidoooo.

esoknye pagi2 kitorang jalan kaki je dari hotel ke jesselton point.harini satu hari kita island hoping yeyyyy!.jarak jeseelton point dengan hotel tourist dalam 5 minit je jalan kaki.hihi.


sempat lagi bergambar sambil tengah berjalan tu. hihihi
ini lah dia jesselton point.

fuh.penat jugak menapak dari hotel ke sini.hahaha. sampai je kitorang terus pilih pakej untuk island hoping. kiteorang decide utk ambil pakej ke pulau sapi,pulau manukan dan pulau mamutik. sewa sekali alatan snorkelling tapi 2 je la sebab kalau amek 4 sape yang nak jaga beg nanti.hoho. life jacket je kitorang sewa sorang satu.hehe

1st pulau adalah pulau sapi. terus cari port bawah pokok.bentang tikar.baring.indahnyaaa dunia. nyaman nye.angin sepoi2 bahasa~hehehe.niat hati nak bersnokerlling tp malangnye laut tak cantik haritu. so, kitorang lepak2 smbil menikmati pemandangan pulau jelah.


tak banyak gambar masa 1st pulau ni. banyak lepak2 je.menikmati pemandangan indah katenye. ada org tulagi,melantak nasi lemak yang tak berapa nak sedap beli kat jeti tadi.pas makan terus tido..hahaha


tepat pukul 12 tengahri kitorang tunggu bot kat jeti untuk bawak ke next island plak.next pulau adalah pulau manukan. 

pulau yang kedua pun pulau malang buat kami. tak bole snorkeling lagi sebab laut merah. kata orang kalau sanggup rendam pegi la.kalau naik gatal2 jangan tanya kenapa.haha so, kitorang cri port baik bawah pokok,lepak2 je la. sambil tu kitorang try la beli makanan yg katanya mahal kat pulau. bole tahan juga la harga nya.rasa? emmmm.masak sendiri lagi bagus la.haha

lepas 2 jam melepak di pulau manukan, kiteorang gerak utk ke pulau yang ketiga. pulau mamutik! tokrel dah nekad kali ni kalau laut tak cantik gak die tak kira, die nak rendam jugak. snorkelling je la.nengok je la hape yang hade.hehehe


alhamdullilah. tiba di pulau mamutik tengok ramainye org mandi.laut cantik sangat2. so, kitorang tak lepas kan peluang la nak berndam dalam laut.hihih. mula2 kan lisa tak berani sebab tak pernah snorkelling pon sebelum ni. series rasa mcam noob gile. hahaha. tokrel ajar la skit2.pelan2. akhirnye pandai jugak rendamkan muka dalam laut .hahaha.itu pon kene berpaut tangan pada badan tokrel. hahaha.memory betol la.ni kalau bgtau anak cucu yang nenek die tak pandang apungkan badan atas air mau kene gelak 6 ke 7 abad.hahaha

oh my abang jebat!haha
ok!jom balik!

cukup 3 pulau utk hari kedua di sabah.eh ade lg satu pulau. PULAU MENAPAK. menapak balik dr jeti ke hotel.haha. berpeluh2.hahaha. sampai hotel mandi manda pastu dua2 terbongkang tido.hahaha. then, malam tu kitorang serbu pasar malam di kk. org kata kk ni syurga seafood kan. yaaaa.memang betol. segala jenis seafood kitorang order. tp lobster yang besau gedabauuu tu takde la order. mahal la oi. 



oleh sebab takde muka sendiri kat sini. tepek la mukamakcik laki bini .hahahaha.boleh tahan la makanan kat sini. harga pon boleh kate murah la kalau nak dibandingkan dengan semenanjung..
Dah sedap kenyang ingatkan nak la jalan2 midnite kononnye. sekali tengok bandar kk sunyi sepi padahal baru pukul 10 masatu.huhuhu. jalan jalan sekali jumpa gerai durian plak. hantu2 durian ni ape lagi terus je sambar sorang sebijik. lisa je menten cun tak makan durian.huhuhu


masing2 da kenyang ok dah balik bilik dan tido..sebab esoknye kita nak bertolak ke kundasang!!
hari ketiga kitotrang check out pagi2 di hotel tourist sebab nak kundasang. perjalanan ke kundasang makan masa dalam 2 jam dari kk.sebelum sampai kundasang,kitorang singgah makan jaP di nabalu park. sambil makan sambil borong ape yg ade. tshirt la, tempat kunci la, fridge magnet la, macam2. geleng kepala cmne nak bawak balik naik flight ni.hahaha

sebelum check in hotel kat kundasang kitorang singgah di kinabalu park. main redah je masuk bukit curam tu.hahaha.sampai la di kaki gunung kinabalu dimana tempat pendaki2 memulakan pendakian mereka. kitorang sinngah utk bergambar je.haha. walaupun hujan renyai2 time tu tak menghalang keinginan kami utk bergambar.hohohohoh






selesai berposing di kinabalu park,kitaorang terus ke ranau.nak jenguk poring hot spring yang kate nye best sangat tu.hahaha. rasa jauh giler kundasang ke ranau.huhuhu. 



niat hati nak berendam  tp sebelum tu kita menguji tahap kegayatan diri masing2 di canopy walk. dalam hati tu mula2 dup dap jugak la. feeling2 masuk fear factor la gitu.hahaha.




pengalaman seronok dpt naik jambatan gantung cmtu.dr gayat jadi seronok pulak. hehe.sampai bawah je plan ingat nak mandi skali tengok tmpat mandi utk kolam air panas kecik je.terus putus urat niat nak mandi.so kite main rendam2 kaki je ngn cik abg kite. heee




Di kundasang kitorang pilih hotel yang agak mewah skit la. kire hotel yang takde la ala-ala bajet macam malam 1st and malam 2nd aritu.nak kate hotel bukan hotel kot.sebab kat signboard die tulis homestay..hihihih.



Here we are. nampak signboard cm cikai je kan. sekali dpt bilik.pehhhhh.rasa macam..macam..macam tak nak balikkkkkk.hahahaha.

house 5a & 5b

best.depan bilik siap ade meja lepak.ade buai. cuma belakang bilik tu pokok tinggi2 sesuai sgt utk cik pon pon testing suara mengilai.hahahaha.alhamdullilah tade mende la sepanjang tido malam tu.hihihi

rilek je encik suami kite duk atas buai tu. nasib baik tak putus besi atas tu.haha

malam tu jalan2 jugak pekan kundasang tapi sunyi sepilah. kitorang singgah kedai runcit beli maggie cup dengan kepak madu bakar.malam2 lepak luar bilik sambil makan makan. tapi lisa tak tahan gile sejuk betul malam tu terus masuk tidur.tidur pon pakai sweater.sejuk mengalahkan sejuk kat cameron highland. huuuuuuu~~

esoknye kitorang check out.sedey gak la sebab bilik sini best giler. tapi takkan nak duduk dalam bilik je kan.lepas check out, kitorang gerak ke desa fairy farm. feeling2 berada di new zealand gitewwww.



nampak gemok la pulak.eh bukan kau memang gemoks ke lisa?muehehehe. haruslah bergambar di signboard entry ni sebagai bukti sampai kesini. kot2 nak tunjuk ke anak cucu dlu "nenek dlu tengok new zealand kat sni je cu...tade maknenye nak ke new zealand sane betol2."hahaha


seryes gua tak pandai posing tak pandang kamera cam tokrel. sobb sobb




feeling2 selfie pakai monopod. padahal tripod stand kamera dslr punye tu kitorang jadikan monopod.kahkah kah.

ada satu peristiwa yang tak bole lupe. sedang2 jalan di laluan lembu2 tu jalan kitorang nampak segerombolan lembu nak lalu jalan tu tau.konon2 nak ambil gambar dengan berlatarbelakangkan segerombolan lembu tu,tapi tak sangka lembu2 tu jalan dengan laju nak mammmppp..suasana terus jadi kelam kabut bila ucu dah self timer  kamera tu macam gambar di bawah ni haa...


Boleh tengok tak muka sape yang steady dengan muka sape yang tengah kelam kabut?hahaha.oi tengok kamera la,bukan tengok lembu2 tu.hahahaha. timer camera nak kemain lame nak snap. rasa macam seinci hidung lembu2 kat belakang tu baru gambar snap kot.last2 memasing ke tepi bertenggek kt kayu kandang lembu tu. tokrel pon kemana dah time tu,bukan nak selamatkan bini die ke hape-.-'

dah puas berjalan,kitaorg singgah ke kilang pembuatan susu dia la plak. alang2 da smpai kan, pergi je la walaupun lisa bukan penggemar susu.hehe. makan askrem pon jadi la. ada jual waffle gak,tp serupa macam apam balik je rase.








Dah puas melepak,time to balik... selamat tinggal kundasang. semoga kita bertemu kembali next time:). on the way nak balik tu tiba2 ucu bole jerit "ehh gunung!gunung!" hahaha.kecewa sebab aritu bergambar tak nampak gunung sebab hujan. Ape lagi.sanggup bernti tepi jalan sebab nak dpt background gunung kinabalu punye pasal.hahaha




HAHA. sangup giteww..amek gambar je.pastu gerak balik.orang lalu jalan besar tu konpem pelik apebende la kitorang buat tepi jalan cmni.hahaha

on the way nak balik KK tu kitorang singgah ke jambatan tamparuli. saje je singgah sebab teringat lagu jambatan tamparulli tu. hihihi.





datang semata nak ambil gambar je. hahaha. pastu balik. nak singgah ke rumah terbalik pulak sebelum nak check in hotel kat KK untuk malam tu. jarak dari sni ke rumah terbalik tu tak jauh mane pun. parking kemain penuh.terpaksa kitaorang parking kat luar tepi jalan.huuu..

tak ingat la tiket berapa ringgit.tapi ok la jugak.dapat merasa jadi cicak jap bila masuk rumah terbalik ni.HAHA.




malangnye tak boleh capture langsung suasana dalam rumah terbalik. kalau kantoi kene denda rm100. gile kau? dah la kene denda pastu die delete plak tu? hadoyai.. takpe2. keluar rumah die bagi la chance ambil gambar gak.tp ada kah patut yang die bagi ambil gambar plak dalam suasana toilet?whatt theee...



muka redha kene ambil gambar dalam toilet.haha


eh!ada la taman terbalik.okla dari takde kannnnnn.hihi

dah puas bergambar dalam rumah terbalik.dah puas jadi cicak. ape lagi.jom balik!hehe.eh,sebelum balik tu ada kawan makcik lisa tunjukkan lokasi dimana letaknye kumpulan penjual-penjual lokan bakar. memang sebelum pergi sabah kitorang dah survey2 mana lokasi makanan yang sedap2 selain seafood. not bad lah.sebelum ni masak lokan cume rebus je cm kerang rebus je.tp lokan bakar kat sini dibakar dengan rempah ape tah. 







sedap tu memang sedap tp lepas je makan situ ade org tu maaaabuuukkkk dalam kereta sebab makan lokan banyak sangat.hihih. padah gelakkan suami sendiri akhirnye bini die kene cirit birit malam tu. keluar masuk toilet je kejenye.haha.sedey!

dah abeh makan lokan kitorang terus ke kk plaza.kawan makcik lisa tu kata kat situ ada satu tempat paling 
murah utk beli mutiara.lagi muraaaahh dr pasar gaya katenye. hehe.lupe nak snap gmbar nye.

dah abeskan duit kat kk plaza kitorang gerak ke Tanjung Rhu sekejap. nak menyaksikan persembahan air pancut berirama katenye. hihhi.






selesai mencuci mata dengan keindahan air pancut berwarna warni ni kitorang terus balik hotel. check in hotel city park lodge. dalam bandar KK jugak. memang sengaja ambil hotel bajet ni sebab esok pagi2 kitorang nak jalan kaki je ke pasar gaya.malas nak bawak kete.pasar gaya bawah hotel ni je. hihi

pagi2 kitorang dah pergi ke pasar gaya. nasib baik memang betol.mutiara pasar gaya lagi mahal dr kedai dalam KK plaza tu.haha. nasib baik laaaa beli terus aritu.hihi

balik hotel terus siap2 nak checkout hotel. petang nnti dah nak balik. huuuuu.cepatnye raseee nyeee.rasa mcm baru semalam je smpai airport KK. HUUUHUHU.



nampak tak muka sedeh tokrel taknak balik?hahahaha

kitorang jalan2 jap ke pasar kraftangan dan pasar ikan masin. niat hati nak cari ikan bandang.tp boleh plak org jual ikan situ tak tau ape itu ikan bandang. lisa dlu dpt hadiah dr kawan gak dia balik bercuti dr sabah die belikan ikan masin bandang..ingatkan bila dah pergi sendri nak la cri sendiri ikan bandang sebab katenye ikan ni adekat sabah je. bile tanye penjual2 situ boleh taktau pla. emm..cemane laaa plak tu.huuu

dah shopping singgah jap kedai makan area situ.tepi laut. tapi seryes tak sedap. dah hari2 terakhir plak baru rase makanan kat sabah ni ada jugak yg tak sedap. sedey!


muka kene hepi walaupun makanan tak sedap!


alhamdulillah.lengkap 5 hari percutian kami di sabah. alhamdullilah juga selamat sampai ke bumi johor dengan selamat. hati lisa sentiasa berdoa agar takde bende yang diingini terjadi sepanjang perjalanan pergi balik aritu. yelaa.kan kes MH370 baru je berlaku time tu. nak cancel mane bole sukati je kan.hehe

thanks abg sebab bagi owg peluang rasa cemane naik kapal terbang. haha. thanks for this present. insyallah kalau kita ada masa nnt kita pergi lagi ke sabah ye. mungkin utk babymoon plak ke?
haha.ayat yang sama masa last2 balik cameron aritu.hihih.


goodbye sabah!


tamat cerita percutian sabah yang dah basi sebulan yang lepas. hihik!



























pecah kaca pecah cermin,sudah baca sudilah drop komen:P

 

Copyright © 2012 by ♥♥ Lisa Afha ♥♥