♥♥ Lisa Afha ♥♥

Sunday, January 18, 2015

Pengalaman Beli Rumah Kami Yang Pertama:)

Assalamualaikum.

Panas-panas tengahri macam ni kalau lah dapat ABC ke AIS JAGUNG ke alangkah indahnya.lepas makan lepastu tido. eh lemak tongkeng badan kau lisa buat prangai nak semegah begitu. huhuhu.

ok.kali ini nak cerita pasal homesweethome yang aritu lisa ade story. alhamdulillah,tahun 2014 memberi jalan untuk kami suami isteri punyai rumah sendiri. walhal,mula-mula kemain google pasal rumah pertamaku la,rumah prima la,rumah kos rendah la apa la. last2 jumpa agen gak nak beli rumah. dasar pemalas dan tak penyabar kau lisa.

kisah bermula bila si isteri tanya si suami
"abg, nanti kalau raya nak jemput tak kawan2 datang rumah?"

dari situ si suami kata dah tiba masanya untuk mengadakan rumah sendiri buat isteri yang tercinta ini. cewahh.begitu sweetnye si suami itu. hakhak.

dah. cukup-cukup kisah rumahtangga sini. lisa nak ceritakan kenangan pahit manis payau derita bahagia sepanjang kami suami isteri membeli rumah kami yang pertama. cewah,bajet akan ade rumah kedua,ketiga,keempat dan seterusnya hendaknya. aminnn





Orang kata nak beli rumah ni memang susah.memang susah.kuncinya satu je, harap2 banyak bersabar.ya BERSABAR. korang pun sabar la ye bace entry panjang lebar kat bawah ni,Lisa just nak share cerita lisa beli rumah pertama kami ni cmne. itu je:)


20 MAY 2015
Bermula detik2 menggogle segala bagai rumah yang ada kat dalam mudah.my,facebook,blog,twitter,instagram..eh? tokrel jumpa satu page kat facebook "jual beli rumah pasir gudang" dan terus berkenan pada satu gambar rumah di jalan kancil taman scientex.Rumah teres lot tengah satu tingkat. tokrel memang tak minat rumah 2 tingkat. sebab die da pikir masa depan kedepan jauh betul kot2 da tua nanti malas nak turun naik tangga. so,tokrel terus lah call and make appointment with the agent. tp agent ni mintak kami sediakan semua dokumen berkaitan loan sebab after jumpa nanti kalau setuju boleh terus submit kat bank. nampak macam bahaya kan tp laki bini dah redha dah pasrah nak beli rumah punya pasal.hihik.


21 MAY 2014-24 MAY 2014
sibuk lah 2 kali bini ni dapatkan payslip lah,surat pengesahan bujang bekerja la serta apa-apa la segala yang diperlukan untuk buat loan. paling sadis bini punye statement guna ambank,so nak dptkan statement kene bayar rm20? maybank elok je takpayah bayar. sedey!


23 MAY 2014
Jumpa agent.kat restoran sasa pusat bandar pasir gudang. buat muka tak malu je dok tunggu and discuss ngangent pasal loan rumah tapi tak order pape pun.hakhak. masa  agent explain from A-Z cara nak buat loan. memang simple dan senang cara dia. tapi agent fees aje makan rm2k.nak senang kan kene la senang keluarkan duit.haha. masani agent suruh bagi 3 pilihan kawasan rumah idaman untuk die carikan. 1st kami pilih area scientex,2nd area nusa damai, 3rd area kota masai.Biasanya kalau nak beli rumah subsale macamni perlu kan deposit kan, yang bestnye deal dengan agen ni die ade cara untuk kita sebagai pembeli tak perlu keluarkan deposit untuk booking rumah. alhamdulillah.walaupun kami dah ade peruntukan untuk booking fees ni tp bila agen dah cakap macamtu kami membayangkan orang2 lain yang takde cash yg perlu didahulukan untuk booking fees ni. Mudah kan?



25 MAY 2014
Agen call ajak tengok rumah yang die dah dapatkan untuk kami. Alhamdulillah,rumah yang terpilih tu adalah rumah yg  kami tengok kat fb tu la.Jalan Kancil, Taman Scientex. Mula-mula pergi sebenarnya macam tak berkenan sangat sebenarnya.sebab macam buruk giler rumah tu.haha.Paling kesian tengok dapur la.Macam la kau taktau bini Tokrel ni suka masak.cececehh.Tapi agen kate owner nak renovate sementara dapat pembeli ni.ok la. kang da renovate lawa2 owner naikkan harga pulak.hihi.Then,kami decide yang kami setuju nak beli rumah tu .Esok jugak agent kate die akan submit loan pada maybank sebab dalam banyak2bank maybank paling low interest. kiteorg serah je la.lebih kepada redha kot.hoho.


20 JUN 2014
Agen call cakap loan rumah dah lulus. alhamdulillah. Sebulan kami menunggu,berdoa agar loan lulus. Agen kate staff maybank tu kate offline la system problem hape la lagi. sebulan oi nak tunggu loan lulus ke tak. Lepastu agen kate dia akan push lawyer untuk prepare kan SNP ape2 lah lagi yang dorang kene buat secepat yang mungkin. So,kite cuma tunggu je la:). Biar agen buat keje. hihih.


24 JUN 2014
4 hari lepastu agen call dan bagitau yang kami kene  pergi sign S&P agreement, Loan agreement,loan offer.eh sume bende yang perlu disign la. Agen yang bawak kami kehulur kehilir haritu.Kitorang goyang kaki je duk seat belakang kereta dia.Habis unpaid leave aku setengah hari tu.haha.Banyak gile weh kene sign. Dah naik lenguh tangan. Haha. Takpelah.Rumah punye pasal kan.


copypaste dr fb jual beli rumah pasir gudang



15 JULAI 2014
Agen call tokrel bagitau dokumen untuk claim kwsp untuk pengeluaran akaun kedua tu dah siap. Agen tau siapkan untuk kite. Bayar beribu kalau kite yang siapkan jugak memang tak patut lah kan.Tak sampai sejam tokrel kat kwsp dah setel dah. Kene tunggu dalam masa 7 hari duit akan masuk dalam akaun.yeyyyyy! 3 hari lepastu tokrel dapat mesej dari kwsp yang duit dah masuk dalam akaun bank. tak yah tunggu smpai 7 hari pon:D.heheh


29 OGOS 2014
Dekat sebulan juga tunggu respon dr agen pasal rumah. senyap je takde berita.kene tipu ke aku ni? hahahaha. Balik kerjadapat surat daripada lawyer bank yang separuh dari loan dah release pada owner. org2 kata owner dah dpt duit tak lama lagi dapat la kunci. oh bersabar sungguh kami suami isteri time tu. huhu.


23 SEPTEMBER 2014
Agen call minta tokrel uruskan pemasangan air dan  elektrik untuk rumah tu. Seminggu lepas tu tokrel pergi buat sume uruskan. Fuh!makan dalam rm200+ untuk buat urusan sume tu.Takpelah,demi rumah sendiri katenye:)


21 OKTOBER 2014
Alhamdulilah. sebulan menunggu lepas buat urusan SAJ dan TNB akhirnya kami dapat pun kunci rumah. Bermulalah proses pencarian mencari kontraktor untuk renovate rumah pulak.




Alhamdulillah. 20 MAY 2014-21 OKTOBER 2014. 5 bulan tak sia2 penantian dan kesabaran kami. Kadang ada masa mengutuk gak, Apehal agen ni lambat call,apesal lawyer ni lambat buat kerja, tapi just mengutuk dalam hati je la. nasib baik la kami suami isteri di beri kesabaran yang tinggi. Dah kite guna khidmat agen kan. Bayar pon beribu kan. Tak payah nak bersusah payah buat kerja. bagi die yang buat kerja hokay.

Walaupun rumah yang kami beli ni tak lah semewah mana, syukur sangat2 sebab impian yang dah lama lisa pasang sejak habis sekolah dulu untuk memiliki rumah sendiri sebelum umur 25 tahun akhirnya tercapai jugak. Terima kasih tuhan,terima kasih suami,terima kasih mak, dan terima kasih semua yang mendoakan lisa.

ok. next time kite cerita pasal renovate rumah pulak ye.itu kalau ingat lagi lah. hihihih. terima kasih sudi bace.kbai:)




Tuesday, January 13, 2015

Redeem Voucher Groupon: FAT COW BURGER |

Assalamualaikum.

Eh?rajin betul kau update.kau memang begitu.kalau hari ni rajin.esok kau rajin.lusa pun rajin. Tunggu la minggu depan.membawak ke tahun depan hilang dah tahap kerajinan tu. Muekeke.

Tujuan diri ini menulis entry kali ini adalah untuk berkongsi cerita tentang pengalaman menebus voucher groupon foods buat kali kedua kesekian kalinya. Hamboi. Kemain bersastera ayat kau lisa. Blegh.

Dlu lisa da share kan 1st time redeem voucher groupon foods kat the cave,jb. Ala2 style western food gitu.. bole rujuk link ini    http://lisaafha.blogspot.com/2014/05/reedem-voucher-grouponthe-cave.html?m=1

 Alhamdulillah.positive feedback. Kali ni lisa beli voucher groupon utk makan western juga iaitu di FAT COW BURGER di taman molek,jb.

Macam beselah.asyik terlupa je nak snap gambar voucher.hehee.takpelah,kite snap gambar signboard cafe tu ok la kan.



Untuk voucher kali ini kiteorg redeem 2 bijik burger.plus french fries. Siap air soda. Bole refill lagi ikut suka hati kau nak banyak mana.haha.




Ninja chicken burger & samurai beef burger.

Itu gambar dalam website groupon je. Bila dapat takde nye besauuu cmtu. Elok je terletak dalam bakul gitu haaa.nampak cam tak sedap tp bila telan pehhhhh. Bak kata pepatah omputeh "dont judge the book by its cover" hokeyyyy




Dekorate cafe ni pun cantik gak.siap ada kepingan2 kayu tergantung kat tepi2 wall cafe ni. Atas kepingan kayu tu pulak ada wish2 dari customer yg pernah dtg cafe ni. Aku nunggu jugak kot2 die nak bagi kitorg tulis ke tapi takde pun.eh kau datang pun pakai voucher .jangan nak bajet sgt la.wakakaka.


Then,macam pelik bin ajaib la kalau takde gambar sendiri kan.haha. padahal masatu siap komplen kt tokrel "abg,kite macam dah lame tak amek gambar same2 kan?" Beli monopod pon macam takde function je.huh!.maka,tokrel pun tak semena2 je ckp "jom sayang,kite amek gambar same2" awww.melting tetibe tau.haha.gedik.




Ok.highly recommended untuk mereka yg gemarkan burger. Btw,rasenye cafe ni ada juga western food yg lain tp dah voucher tu utk redeem burger je mampu, redhaaaa je la. Next time kite dtg try menu lain la ye.tp kene tunggu duit kepuk2 lah.


Ini pun dpt voucher harga rm28 instead of rm70..sebabtu la aku suka beli voucher groupon ni. Murah dan jimat.
Sape2 nak try nah alamat:

Fat cow burger
No.8,Jalan Molek 1/5c,Taman Molek
07-3614427

Ok.terima kasih sudi bace.kbai