♥♥ Lisa Afha ♥♥

Wednesday, June 24, 2015

Vitamin B Complex Shaklee: Kandungan & Khasiat Utama

Assalamualaikum.

Hai! Harini Lisa nak share lagi vitamin shaklee iaitu Vitamin B-complex! Selalu kita dengar orang selalu cakap "hah tu sakit sebab kurang vitamin C la tu", tak pun ade yang cakap "Vitamin C penting tau untuk imunisasi badan,takde vitamin C kurang sihat lah nanti"

Memang betul Vitamin C sangat penting untuk imunisasi badan, tapi kita kene tahu juga yang vitamin lain juga sangat penting. Contohnya, Vitamin B. Tapi, dengan shaklee complex,bukan sahaja Vitamin B semata-mata je yang kita dapat, malah lebih daripada tu! sebabtu nama dia Vitamin B Complex:)





APA KEISTIMEWAAN VITAMIN B COMPLEX SHAKLEE?

Vitamin B Complex Shaklee mengandungi 8 Vitamin B yang utama iaitu:


Vitamin B1
  • mengurangkan kelesuan, keresahan, 
  • meningkatkan stamina badan
  • menyihatkan sistem pencernaan 
  • melancarkan dan memperbaiki metabolisme
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • mempertingkatkan kecerdasan mental
  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • memulihkan gangguan saraf 

Vitamin B2
  • mengurangkan keletihan mata, katarak, dan jangkitan lidah
  • membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik.


Vitamin B3
  • mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah
  • memperbaiki kesihatan kulit dan rambut 
  • melancarkan sistem pencernaan 
  • mengelakkan depresi. 


Vitamin B5
  • mengurangkan stress fizikal dan mental
  • membantu mengurangkan penuaan pramatang


Vitamin B6
  • penting dalam proses asid amino, 
  • mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi), 
  • mengurangkan senggugut
  • menenangkan emosi
  • mengurangkan kekejangan otot 
  • melancarkan metabolisme
  • meningkatkan kekebalan tubuh
  • menjaga keseimbangan garam-garam mineral

Vitamin B12
  • meningkatkan selera makan, 
  • mencegah kerosakan urat saraf dan memperbaiki tindak balas saraf, 
  • mengelakkan anemia, keletihan, 
  • baik untuk kecerdasan otak, 
  • kekuatan fizikal, memori dan fokus 
  • keupayaan seksual
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga



Biotin
  • membantu B Complex menjadi lebih efektif
  • mengurangkan rabun,
  • melambatkan proses rambut beruban, eczema dan keradangan kulit


Asid Folik

  • untuk lebih kesihatan fetus
  • kurang risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stres, ulser mulut dan sebagainya 


Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan:

  1. Lemah sistem saraf
  2. Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. 
  3. Pembentukan sel abnormal
  4. Mengakibatkan anemia
  5. Masalah depresi (tekanan perasaan)
  6. Kehilangan daya memori
  7. Cepat letih
  8. Sesak nafas
  9. Insomnia
  10. Kurang fokus dan konsentrasi
  11. Mudah tersinggung

Jadi, kalau anda tergolong dalam golongan di atas, anda berkemungkinan kekurangan Vitamin B didalam tubuh badan. Cara mudah dan jimat serta pantas adalah dengan mengambil supplement Vitamin B complex shaklee! Kenapa? Vitamin B complex mempunyai pelbagai manfaat utama kepada mereka yang mengambil secara konsisten:)

  • Menukarkan makanan kepada tenaga - B Complex Shaklee membantu proses penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga. Sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
  • Melawan Tekanan - B Complex Shaklee memastikan kesihatan fungsi saraf. Sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • Kesihatan Rambut - B Complex Shaklee memperbaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut. Ni sangat bagus bagi mereka yang ada masalah kekurangan rambut.
  • Kesihatan Mata - B Complex Shaklee mengurangkan masalah keletihan mata, katarak, meningkatkan kualiti penglihatan dan memperbaiki memori serta daya fokus anda.
  • Membantu Tumbesaran - B Complex Shaklee menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal pada bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.
  • Mengurangkan risiko mendapat anemia - B Complex Shaklee membantu pembentukan Sel Darah Merah yang sihat dan antibodi, merangsang peredaran darah dalam badan, memperbaiki kesihatan kardiovaskular, anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat dan laut
  • Meredakan Senggugut - B Complex Shaklee baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman terutama bagi mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.
  • Mengurangkan risiko mendapat Perleche - B Complex Shaklee boleh mengurangkan risiko penyakit kerekahan mulut (mouth chilitis), jangkitan lidah (glossitis) dan nafas berbau.
  • Detoksifikasi - Meredakan Alahan.

ok! anda dah tau tentang kepentingan Vitamin B Complex ni kan? So, mari kita telan B-complex hanya sebiji sehari je! Sebotol ada 120biji, jadi ia tahan untuk 4bulan tau!jimattttttnyee


Mari beli Shaklee B-Complex yang dimaksimakan dengan Asid Folik!




NURLISA AFHA | SID1098208
fa_liesya@yahoo.com
0137456113(whatsup/sms only)
POS SELURUH MALAYSIA/COD AREA PASIR GUDANG(TAMAN SCIENTEX,TAMAN AIR BIRU,TAMAN KOTA MASAI,TAMAN MAWAR,TANJUNG PUTERI,TAMAN RINTING,BANDAR SERI ALAM DAN SEKITARNYA)

Saturday, June 20, 2015

PERFORMANCE DRINK SHAKLEE:Lebih Tenaga Bagi Mereka Yang Berpuasa

Assalamualaikum

Bagaimana puasa ketiga anda semua hari ini?Ada yang da tak larat ke? HEHE.Puasa adalah satu ibadah yang kita laksanakan setiap kali dalam bulan Ramadhan. Pernah terfikir tak bagaimana nak menjalani ibadah puasa tanpa rasa penat lelah dan bertenaga?

Mestilah pernah kan. Bila kita bertenaga mesti kita lebih semangat untuk menjalani ibadah puasa. Mula lah kita mencari-cari supplement apakah sesuai untuk kita consume sepanjang bulan puasa ni. hehe.


Kalau tanya lisa, lisa akan cadangkan ESP la sebab ianya adalah multivitamin dalamfamily shaklee.memang sesuai sgt utk penambah tenaga sepanjang berpuasa. Tapikan,Lisa nak juga cadangkan salah satu vitamin shaklee yang sangat-sangat sesuai untuk diambil bagi kita yang berpuasa ni iaitu Performance Drink Shaklee.





Performance Drink dari Shaklee merupakan antara supplement terbaik yang pernah dihasilkan oleh Shaklee bagi membantu untuk membekalkan tenaga berpanjangan kepada mereka yang mengamalkannya. Performance Drink telah dihasilkan sebagai minuman sukan pertama untuk para atlet di US. Performance Drink juga diamalkan oleh atlet bertaraf antarabangsa seperti Kent Bostick (pelumba basikal). Sebabtu Performance Drink Shaklee ini sesuai juga di ambil oleh mereka yang aktif bersuka iaitu atlet2:)


Bagaimana Performance Drink Shaklee dapat membantu tubuh badan lebih bertenaga ketika berpuasa?


  • ATASI KEHAUSAN SEPANJANG BERPUASA
Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga.
  • LEBIH KECERGASAN DAN ATASI KELETIHAN KETIKA BERPUASA
Performance Drink bersifat isotonik iaitu minuman ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap dan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah kita.



Kenapa Performance Drink lain daripada minuman tenaga yang lain?

  • Kandungan gula yang terdapat dalam Performance Drink kurang berbanding minuman lain
  • Mempunyai kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah dan membolehkan ia mudah diserap untuk mengekalkan paras gula dalam darah
  • Membantu mengurangkan penyah-hidratan (kurang air, kehausan) kerana Performance Drink dilengkapi dengan kandungan natrium yang membantu mempercepatkan penyerapan air ke dalam tubuh
  • Mengandungi potassium, kalsium, sodium, phosphorus, magnesium, dan chloride yang membantu membekalkan tenaga dan mengimbangi metabolisme air dalam tubuh
  • Performance Drink dapat membantu memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, serta meningkatkan daya ketahanan otot
  • Mempunyai lebih 67 % otot glikogen (sumber tenaga)


Golongan yang sesuai dan memerlukan Performance Drink Shaklee 

  • Para ibu yang menyusukan anak (breastfeeding mother).
  • Mereka yang mempunyai gaya hidup yang aktif dan aktif bersukan.
  • Mereka yang berpuasa. Sesuai untuk sahur dan berbuka.
  • Para pesakit yang menghidap gout.
  • Mereka yang kurang minum air dan dehidrasi.
  • Jika anda sering diserang sakit kepala atau migrain.
  • Anak-anak yang demam.
  • Mereka yang terasa nak diserang demam atau sedang demam.
  • Sebagai pengganti kepada minuman isotonik lain yang berkarbonat dan gula berlebihan.





Pengambilan Performance Drink Shaklee dapat memberi tenaga berpanjangan dan lebih elok sekiranya diambil bersama-sama ESP! Baru la mantap dan lebih bertenaga setiap hari. Bila lebih bertenaga baru la seronok menjalani ibadah puasa tahun ni kan.

Apa tunggu lagi?Jom dapat kan Performance Drink Shaklee anda hari ini:)



NURLISA AFHA | SID1098208
fa_liesya@yahoo.com
0137456113(whatsup/sms only)
POS SELURUH MALAYSIA/COD AREA PASIR GUDANG(TAMAN SCIENTEX,TAMAN AIR BIRU,TAMAN KOTA MASAI,TAMAN MAWAR,TANJUNG PUTERI,TAMAN RINTING,BANDAR SERI ALAM DAN SEKITARNYA)